maanantai 10. joulukuuta 2012

Baby box

Heipä hei ja terkut baby box tutkimuksesta jossa kävimme Linuksen kanssa hiljattain.
Lupasin kertoilla aiheesta lisää kunhan tutkimus on ohi. Reilu viikko tässä taas vierähti että kerkesin istahtaa koneelle ajan kanssa :D
 
Ymmärtänette syyn ;)
 
Tutkimus suoritettiin Helsingissä iho- ja allergiasairaalassa lastenyksikössä jonne meillä oli varattuna aika klo.10.00. Hyvin pian pääsimme ystävällisen hoitajan kanssa mittailemaan Linuksen painon ja pituuden ja kertomaan muut tarvittavat esitiedot. Tämän jälkeen meidät ohjattiin lääkärin luokse jossa vielä kerrattiin kaikki asiat ja tulevan tutkimuksen kulku. Ja sen jälkeen saimme hetkeksi oman pienen huoneen johon Linukselle tuotiin nukutuslääke. Lääke oli siis suun kautta annettava neste
(eli ei kaasunukutus kuten esim. Ceelalla oli korvienputkituksessa).
 
 
 

 
Nukutusläkkeen vaikutus alkoi noin 10minuutissa ja pikku-ukkeli simahti syliini pian tämän jälkeen. Ja siitä hetken päästä hoitaja kävikin hakemassa pojan viereiseen tutkimushuoneeseen jossa Linus sitten laitettiin sinne baby-box "laatikkoon", joka oli sellainen läpinäkyvä kapseli.Tutkimusen ajaksi meidät vahemmat ohjattiin ruokailemaan/kahvittelemaan. Tutkimus kesti noin tunnin verran ja poika nukkui tyytyväisenä koko ajan. Heti tutkimuksen jälkeen Linus oli hivenen ärtyisä nukutuksesta johtuen ja simahtikin heti uudestaan kun pääsi vaunuihin köllöttämään. Tutkimuksen jälkeen meidät ohjattiin vielä prick-testeihin ja verikokeisiin jotka kuuluvat rutiinisti box-tutkimuksen yhteyteen.
 
 
 
Prickeissä seulottiin:
Koivu, timotei, kissa, koira, pölypunkki, munanvalkuainen, lehmänmaito, soijapapu, kala, vehnäjauho, katkarapu sekä maapähkinä. Ja nämä kaikki näyttivät nollaa. Huh helpotusta, poikien kanssa saatettiin siis säästyä siltä allergiaruljanssilta mikä aikoinaan oli Ceelan kanssa.
 
Tämän jälkeen pääsimme taas lääkärin juttusille ja saimme kuulla että tutkimusten mukaan Linuksella on selkeä astma ja jatkuva lääkitys otetaan käyttöön samantien. Lääkkeinä siis vanhat tutut ventoline ja flixotide. Ennen meillä käytettiin niitä vain infektioiden aikaan, mutta tämän diagnoosin myötä hoitava lääkitys on nyt päivittäinen ja avaavaa käytetään tarvittaessa. Seuraava kontrolli parin kuukauden päästä. Päivän päätteeksi meidät lähetettiin vielä lastenklinikalle keuhkokuviin varmuuden vuoksi. Tutkimus olikin oikeastaan aika helppo, turhaan stressasin niin paljon. Ei tämmönen kanaemo vain itsellensä mitään voi.
 
Itse sain astmadiagnoosin kuukausi sitten joten me ollaan nyt Liinukan kanssa meidän perheen astmaatikot. Kurjaa toki että Linuksellakin astma todettiin, mutta toisaalta oli helpotus vihdoin saada asiaan varmuus ja tauti on kuitenkin hyvin hoidettavissa. En usko että tulee kovinkaan paljoa tulevaisuudessa vaikuttamaan meidän arkeen. Tai eihän sitä koskaan tiedä, mutta näin ainakin toivomme.
Saimme käynnilä myös mukavia uutisia kun lastenlääkäri kuunteli Linuksen sädämen ja totesi että reikä on nyt itsestään umpeutunut. Suuri kivi siis vierähti pois sydämeltä ♥
 
Seuraavan kerran koitan postailla teille vähän meidän arkikuulumisia pitkästä aikaa.

11 kommenttia:

 1. Voi pientä. Hyvä kuitenkin, että diagnoosi löytyi ja tutkimus meni noin hyvin. Ei sitä itselleen mitään voi, mä olen kanssa samanlainen murehtija noissa asioissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkäs me äidit itsellemme teemme, meidät on luotu huolehtimaan ♥

   Poista
 2. Mietin vaan, kun teidän pojat identtisiä kaksosia, niin onko nyt toisella pojalla myös tavallista suurempi riski sairastua jossain vaiheessa astmaan? Vai vaikuttaakohan astman synnyssä geneettinen perimä yhtään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti perimällä on vaikutusta ainakin jonkin verran. Lucaksella on myös infektioiden yhteydessä ollut hengitysvaikeutta/vinkumista joten uskon että hänellä on sama taipumus kuin veljellään. Aika näyttää tuleeko Lucaskin joskus tarvitsemaan lääkityksen.

   Poista
 3. Onneksi meni noin helpolla teidän käynti!
  Meillä tehtiin keskimmäiselle prickit selkään kun siellä oli tarpeeksi tervettä&ei punaista ihoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olin positiivisesti yllättynyt meidän tutkimusreissusta, ei jäänyt traumoja äidille ja tuskin lapsellekaan :) Ai teillä jouduttiin ottaa prickit selästä. Meillä on pysynyt iho ihan priimakunnossa ainakin toistaiseksi. Ja Ceelallakin oli vauvana ne allergiat ainoastaan suolioireisia joten ihoreaktioilta vältyttiin.

   Poista
 4. Meilläkin on perheessä astmalapsi ja jo 5 vuoden kokemuksella voin sanoa, että kyllä siitä tulee ihan rutiini ja osa elämää, ei sitä astmaa edes mieti/ajattele sitten jossain vaiheessa enää, kun kaikki menee niin automaattisesti (toki kohtaukset on aina ikäviä, mutta niiden hoitoonkin tulee varmuutta ja kunhan hoitotasapaino löytyy, niin toivottavasti vähenevät). Toivotaan, että teillä päästään nyt hyvään hoitotasapainoon säännöllisen lääkityksen myötä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Näin minäkin uskon että siitä hoidosta tulee niin arkista että pian sitä ei enää "huomaa", muuta kuin luultavasti infektioiden aikaan kun tilanne on pahempi.

   Poista
 5. Hei! Annoin sulle kyselyhaasteen, mikäli haluat sen tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, karkasi kommentti ennen aikojaan.
   http://lovetoloveyou2013.blogspot.fi/

   Poista
 6. Moi Norppa :) Kiitos, mä lupaan ainakin käydä kurkistamassa haasteen. Sitä en uskalla luvata et kerkeenkö toteuttaa :D

  VastaaPoista